“Морква нарощує бадилля”: встигніть провести 5 обов’язкових процедур, щоб вона виросла великою, солодкою і соковитою
На урожай моркви я не скаржуся навіть у найгірший рік! І це не дивно, адже я постійно за нею доглядаю. Якщо у Вас так само як і мене сформувалося від 3 до 5 справжніх листочків, то пора перевірити всі обов’язкові заходи ви встигли провести з морквою, щоб наросла гарна зелена маса, від якої буде залежати крупність і солодкість майбутнього коренеплоду.
Зізнаюся чесно, мій успіх у вирощуванні великих коренеплодів на 50 % залежить від правильної підготовки ґрунту та вибору насіння, а другі 50 % від подальшого догляду.
Сьогодні я розповім які обов’язкові роботи виконую на морквяної грядці на самому початку її зростання, щоб потім можна було розслабитися і спостерігати як наливається коренеплід.
5 важливих справ, які я проводжу з морквою в червні
Перше
Самий перший догляд за морквиною починається з проріджування і прополки посадок. За роки багаторічної практики я зрозуміла, що морквина ніколи не виросте великою, якщо грядка не буде прорежена. Саме відстань між рослинами визначає майбутню величину коренеплодів.
Під час проріджування відстань між рослинами раджу залишати від 7 до 10 см. На тій грядці де ви будете висмикувати моркву на їжу, відстань можна зробити трохи менше 4-5 см. Ви ж її все одно з’їсте до того, як вона досягне технічної стиглості.
Прополку проводите до тих пір, поки не почнуть стулятися ряди. Надалі потрібно видаляти тільки високі бур’яни.
Друге
- Стежте за поливом. Від посіву до формування 5 справжніх листків полив повинен бути частим: через кожні 2-3 дні. Витрата води 5-7 літрів на 1 кв. м. І пам’ятайте: не проводьте наступний полив до тих пір, поки грунт не підсохне.
- Підросли і дорослі рослини поливають рідше (1 раз в 7 днів), але рясніше. Щоб грунт промочився на достатню глибину витрата води збільшують до 20 літрів на 1 кв. м.
Якщо говорити в загальному, то полив повинен бути помірним на всіх етапах росту та формування коренеплодів. Поливати моркву припиняють за 2-3 тижні до збирання врожаю.
Якщо майбутньому коренеплоду не буде вистачати вологи, то він виросте грубий, сухий або зів’ялий.
Так само не можна допускати надмірного перезволоження грунту, так як морква може загнити.
А при сильному зволоженні після довгої посухи коренеплоди розтріскуються. Зазвичай те ж саме відбувається з картоплею і томатами. Картопля розтріскується всередині, а томати зовні.
Третє
Ну і вже за традицією після поливу ми вносимо підгодівлю. На цьому етапі росту необхідно провести азотну підгодівлю, так як в цій фазі росту морква споживає велику кількість азоту. Але не переборщіть, занадто високі дози азотних добрив призводять до надмірного росту листя в збиток розвитку коренеплодів.
Як азотної підгодівлі я рекомендую скористатися зеленим добривом з кропиви або сечовиною (1 ст. л на 10 л води). Настоєм коров’яку і пташиного посліду морква не підживлюю. Від надлишку даної органіки морква росте кострубата, так, що застосовувати її не раджу.
Підгодівлю моркви проводите тільки в разі поганого родючості грунту. Якщо під попередню культуру були внесені великі дози органічних добрив, то морква на початку росту краще взагалі нічим не підгодовувати. Надалі можна буде підживити фосфорно-калійним добривом.
Четверте
- Раз в 7-14 днів проведіть профілактичні обробки насаджень від хвороб. Самі знаєте хвороби рослин краще попередити, ніж потім лікувати. Рекомендую використовувати такі біопрепарати: “Фітоспорин”, “Алирин-Б”, “Гамаїр” або “Фрутин”.
- Обробку від шкідників необхідно проводити по мірі їх виявлення. Від морквяної мухи я підстрахувалася ще ранньою весною: під час посіву насіння в кожну борозенку додала трошки гірчичної макухи.
- Від гризунів допоможуть різні пастки, відлякувачі і спеціальні порошки.
П’яте
Ну і останнє, що я роблю і рекомендую робити з морквою – проводити підгортання. Його проводять у фазі п’яти, семи і десяти листків. Підгортати потрібно обережно, щоб не пошкодити рослину.
Для чого це потрібно? Завдяки підгортання у моркви не зеленіють “плічка” і коренеплід захищений від перегріву в спекотні дні.
Слідуючи цим простим радам, ви виростите більш якісний і здоровий врожай, а коренеплоди виростуть великими, соковитими і солодкими.